Beletristika

Ljubav - priče, eseji, stihovi, aforizmi
Autor: Zoran R. Tomić

Ne, neću vam otkriti ni koliko je stvarnosti a koliko imaginacije i fikcije - a ni koliko autobiografskog u tekstu koji je pred vama. Ko se možda ipak prepozna na pojedinim stranicama, sâm je kriv. A ja sam odgovoran. Rukopis započinje odom ljubavi, a okončava se otrežnjujućim upozorenjem - da se previše ne razočaramo (u 30 tezica), ne samo u ljubavi. Između tih tačaka su tri potceline: 1) eseji i priče - poglavito one ljubavne, ispovedne, ali i s “prelivima”, skicom umetničkih traganja, pa i pokušajima stvaranja odabranih širih slika u kojima se, možda, prepoznaje ovdašnji mentalitet; 2) zrnca stihova, preispitivanja; 3) set aforizama o ljubavi, o muško-ženskim odnosima (i obratno).
Cilj spisa koji predajem javnosti je da pruži bar malo opuštanja - sâmog autora, još više čitalaca - možda i promišljanja, a da se ujedno ponešto sačuva od prašine zaborava. Da se pokuša nekakvo bekstvo. Od čega? Od svega, osim od samoga sebe!

Format A5, obim 72 strane
Cena: 500,00 RSD
Cena sa popustom: 400,00 RSD

Sakupljač suza: holokaust - nikad više
Autor: Augusto Kuri

Žila Verna, uglednog profesora istorije, koji svoje učenike provocira da napuste pasivni položaj pukih posmatrača, počinju da more jezivi košmari. Sanja da proživaljava neke od najsurovijih događaja Drugog svetskog rata, a ne može da se probudi. Uznemiren i deprimiran svojim postupcima u snu, profesor pokušava da svojim učenicima prenese svu patnju i teskobu jednog toliko užasnog trenutka u istoriji sveta.
Profesor ne želi samo da upozna učenike sa istorijskim činjenicama, već i sa dubinama svireposti Hitlerovih postupaka i time kako je jedan čovek uspeo da na tako surov način manipuliše podeljeno društvo.
Dok s jedne strane njegovim predavanjima prisustvuje sve mnogobrojnija i raznovrsnija publika, s druge profesor počinje da remeti rad na univerzitetu. Na neobjašnjiv način, postaje žrtva progona nacista koji kao da su izašli iz nekog procepa u vremenu.

Da li Žil Vern ima problem sa mentalnim zdravljem? Kako se mogu objasniti neobična pisma koja prima iz prošlosti?

Format B5, obim 376 strana
Cena: 600,00 RSD
Cena sa popustom: 500,00 RSD

Prodavac snova i revolucija anonimnih

Autor: Augusto Kuri
Drugi deo trilogije „Prodavac snova“

Svako ljudsko biće je kutija puna tajni, čak i kada mi, kao da smo slabovidi, uopšte to ne primećujemo. Otkriti te tajne, provesti neko vreme sa tim ljudima, to je privilegija. Ovo delo pokazuje da društvo čine neznani junaci, oni koje ne viđamo u medijima. Među tim neznancima ima depresivnih ljudi;ima anksioznih; ima bolesnih od raka, koji se poput ratnika bore za život i od svakog dana čine trenutak večnosti; ima roditelja, koji naprežu svoje telo i um da bi izdržavali i vaspitali decu; ima radnika koje niko ne primećuje, osim kada naprave neki peh, ali svako od njih ima neku svoju uzbudljivu priču. Svi su oni na neki način prodavci snova, iako prodaju i košmare.

Format B5, obim 319 strana
Cena: 600,00 RSD
Cena sa popustom: 500,00 RSD

Prodavac snova poziv

Autor: Augusto Kuri
Prvi deo trilogije "Prodavac snova“


Prodavac snova je jedan od najbogatijih najmudrijih, najpreduzimljivijih i najcenjenijih ljudi na svetu. Prošao je sve kontinente, sklopio mnogo poslova, ugostili su ga kraljevi i predsednici, ali je posle svih svojih osvajanja otkrio da je ono suštinsko, ono što mu je najviše bilo potrebno, da mu je to bilo bliže nego što je mislio, tek kada je to izgubio. Prodavac snova oko sebe okuplja ljudska bića tretirana kao društveno đubre i stimuliše ih da krenu na najvažniji put, put unutar sebe samog. Život je najveći šou, gde se drama i komedija, suze i smeh smenjuju u priči svakog čoveka čineći ga jedinstvenim. Moguće je izvući kreativnost iz haosa, lucidnost iz gluposti, mirnoću iz uznemirenosti, radost iz tužnog humora. Možemo svi biti prodavci snova ako sanjamo. Ne treba da se bojimo neuspeha. Ako doživimo neuspeh, ne treba da se plašimo da zaplačemo, treba da razmislimo o svom životu, ali nikad ne treba da odustanemo. Moramo uvek dati novu šansu nama samima i onima koje volimo.

Format B5, obim 294 strana
Cena: 600,00 RSD
Cena sa popustom: 500,00 RSD

Irasema

Autor: Žoze de Alenkar

Majstor brazilske književnosti, Žoze de Alenkar, objavio je 1865. godine Irasemu, delo smešteno u XVI vek, u prašume i na obale severoistočnog Brazila pripovedajući čitaocu strasnu priču o ljubavi između Indijanke Iraseme, device mednih usana i portugalskog kolonizatora. Dvoje zaljubljenih i pored svih prepreka, boreći se čak i protiv vlastitih osećanja ne odolevaju izazovu zabranjene ljubavi. Da li je ljubav jača od kulturnog nasleđa, korena i sudbine?

Dozvolite da vas legenda o Irasemi uvede u avanturu u kojoj će vam se pogled susretati sa pučinom zelenih mora, dok pod prstima osećate milovanje nežnih latica marakuje. Osetite intenzivne mirise plodova prašume dok vam u uho dopire mila pesma žandaje, u ovoj priči živih boja, legendi o najpoznatijoj Indijanki brazilske književnosti.

Format A5, obim 87 strana
Cena: 150,00 RSD
Cena sa popustom: 100,00 RSD

Emili: Kalebove kćeri

Autor: Arlette Cousture

Knjiga je inspirisana u prvom redu životom dveju žena, međutim, iako je u osnovi ovog romana istinita priča, autorka je svojim ličnostima pozajmila misli, reči, dušu, osećanja i sećanja. Roman je prepun emocija, a radnja je smeštena u Mauriciji na prekretnici vekova. Proglašen je za bestseler. Po knjizi je snimljena i istoimena kanadska serija.

Format B5, 313 strana
Cena: 300,00 RSD
Cena sa popustom: 250,00 RSD

Rasprodata izdanja

Imate li sitno?

Autor: Andreas Ernst

Knjiga na nemačkom i srpskom jeziku.
Antologija koja sledi je dobronameran kritički pogled na ovdašnju svakodnevicu. Pogled dobrog poznavaoca prilika, koji ipak stvari gleda sa strane. Posmatrač je Švajcarac, istoričar i novinar Andreas Ernst. U svojim tekstovima se bavi specifičnim događajima i društvenim fenomenima, analizira i proučava ih, približavajući ih na zanimljiv i duhovit način švajcarskoj publici.Ovo je izbor od 47 tekstova, koji su objavljeni kao kolumne u „Novim ciriškim novinama“ (Neue Zürcher Zeitung) u rubrici UPEČATLJIVO.
47 mal hat Andreas Ernst in der NZZ-Kolumne AUFGEFALLEN kritische, aber auch liebevolle Blicke auf seine Wahlheimat geworfen - den Balkan. Jenseits der üblichen Klischees entstehen überraschende, lehrreiche aber auch lustige Ein- und Aussichten auf den neuen Balkan. Wir erfahren, weshalb das Wechselgeld in den Belgrader Geschäften notorisch knapp ist, warum Stempel auf dem Balkan magisch wirken und wie die Zukunft des Herrentäschchens hierzulande aussieht.

*RASPRODATO

SVA IZDANJA MOŽETE PORUČITI ONLINE!

Poručite odmah >>>

Porudžbinu možete izvršiti i telefonom: 011/2623-879, 2182-163, ili na e-mail: sales@glosarijum.com.

X

Zaboravili ste lozinku?

Pridružite nam se